Limburgers hebben steeds meer vragen over diabetes

Marc Bosmans uit Heusden-Zolder roept samen met Lize Spit en Celien op om die vragen te stellen. Diabetes Infolijn viert 25e verjaardag.

Gent, oktober 2021. In Vlaanderen leven naar schatting 500.000 mensen met diabetes (type 1 of type 2) en om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’. Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. Ook bestaan er nog altijd veel misverstanden en vragen over diabetes. Dat merken ze ook bij de Diabetes Infolijn, waar ze elk jaar heel wat vragen ontvangen. In 2020 ontvingen ze gemiddeld 20 vragen per dag over leven met diabetes.

Stel je vragen

Diabetes kan iedereen treffen: 6 op 10 Vlamingen worden in hun directe omgeving met diabetes geconfronteerd. In Vlaanderen leven 500.000 mensen met diabetes (type 1 of type 2) en het aantal mensen met diabetes blijft toenemen. Om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’.

Deze diagnose roept vaak veel vragen op: vragen over voeding, over het meten van suikerwaarden, maar evenzeer vragen over schuldsaldoverzekeringen of het halen van een rijbewijs. En dit niet alleen bij patiënten zelf, maar ook bij mensen die in hun directe omgeving met diabetes geconfronteerd worden. Precies daarom werd 25 jaar geleden de Diabetes Infolijn opgericht, een laagdrempelig kanaal waar iedereen met vragen over diabetes gratis en discreet terecht kan. Via [email protected] of 0800 96 333 kan je je vragen stellen aan één van de 3 professionele medewerkers. De afgelopen 25 jaar beantwoordden zij meer dan 100.000 oproepen.

Wij merken dagelijks dat er nog heel ​ wat vragen en misverstanden rond diabetes bestaan. Recent onderzoek naar de kennis over diabetes (iVOX in opdracht van Diabetes Liga, 2019) gaf ook al aan dat de Vlaming gemiddeld genomen slechts 4,9/10 scoort op zijn/haar kennis over diabetes. Het is onze taak om mensen goed te informeren, om met hen te connecteren en ze te mobiliseren om goed om te gaan met diabetes.”, aldus Karen Ruys, al ​ 10 jaar medewerkster bij de Diabetes Infolijn.

De diagnose van diabetes kan 111 (en meer) vragen oproepen. Belangrijk is dat je niet met deze vragen blijft zitten. Dat Dat weet ook Marc Bosmans, een sportieve senior uit Heusden-Zolder, die al vele jaren diabetes heeft. ​ Samen met ​ zangeres Celien, ​ schrijfster Liz Spit, ultraloper Olivier Kronal en de 12-jarige Yuna Parret roept hij in een ​ campagnevideo op om je vragen over diabetes vooral te stellen. ​ De mensen van de Diabetes Infolijn, je diabetes zorgteam en andere lotgenoten helpen je graag verder. Je staat er dus niet alleen voor!

Naar aanleiding van haar 25e verjaardag heeft de Diabetes Infolijn 111 vragen en antwoorden over diabetes gebundeld in een handig boek. Dit boek kan besteld worden via shop.diabetes.be

Blauwe Zondag en ook wandelzondag

Om diabetes letterlijk in de kijker te plaatsen, wil de Diabetes Liga op Wereld Diabetes Dag Vlaanderen blauw kleuren. Dit kadert in een internationaal initiatief. Door gebouwen en monumenten de universele kleur van diabetes te geven, vragen we wereldwijd aandacht voor deze chronische ziekte.

Traditiegetrouw worden er op Wereld Diabetes Dag ook weer regionale gezinswandelingen georganiseerd en dit ondermeer in Hasselt, Beringen, Oudsbergen, Binkom, Brugge, Lier en Neigem. Meer informatie hierover kan je vinden op www.diabetes.be/wandelingen

Over diabetes

Momenteel hebben 1 op 10 volwassen Vlamingen diabetes, maar 1 op 3 is niet gediagnosticeerd. Elke 17 minuten wordt een nieuwe diagnose gesteld. Type 1 diabetes, de minst voorkomende vorm, is een auto-immuunaandoening die voornamelijk voor de leeftijd van 40 jaar ontstaat. In zo’n 90% van de gevallen gaat het echter om type 2 diabetes (vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd). Type 2 diabetes kent meestal een sluimerend verloop, waardoor het soms jaren onopgemerkt blijft. Risicofactoren zijn overgewicht (vooral te dikke buik), te weinig lichaamsbeweging, leeftijd, diabetes in de familie en een voorgeschiedenis van te hoge bloedsuikerwaarden (bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes). Wie een verhoogd risico loopt, kan de evolutie naar type 2 diabetes met meer dan de helft voorkomen door gezond te leven. Meer informatie kan je vinden op ​ www.diabetes.be. Op www.gezondheidskompas.be ​ kan iedereen vanaf 45 jaar zijn risico op diabetes type 2 nagaan.

Over de Diabetes Liga vzw

De Diabetes Liga is een onafhankelijke organisatie die informeert, connecteert en mobiliseert. De werking richt zich specifiek op het verspreiden van kwalitatieve informatie, behartigen van de belangen van mensen met diabetes, en creëren van een netwerk en ervaringsuitwisseling rond diabetes. In opdracht van de Vlaamse overheid werkt de Diabetes Liga ook aan een betere preventie van type 2 diabetes.

Ons netwerk bestaat uit meer dan 30.000 sympathisanten: mensen met diabetes en hun familie, professionals in de diabeteszorg, en personen die een verhoogd diabetesrisico lopen. Meer informatie: www.diabetes.be.

Over het Diabetes Liga Onderzoeksfonds

Om het wetenschappelijk onderzoek naar diabetes in Vlaanderen een extra boost te geven, richtte de Diabetes Liga in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting in 2020 het Diabetes Liga Onderzoeksfonds op. Het Fonds stimuleert en steunt onderzoeksprojecten die een bijdrage kunnen leveren aan de preventie en behandeling van diabetes, of helpen om de sociale en maatschappelijke impact van diabetes te verminderen. Zo zal het Diabetes Liga Onderzoeksfonds in de nabije toekomst vooral projecten ondersteunen die focussen op de psychologische impact van de diagnose. De ambitie is om tegen 2025 vanuit het Fonds in totaal 1 miljoen euro in onderzoek rond diabetes te kunnen investeren. Steunen kan door een financiële bijdrage te doen op het rekeningnummer BE44 0688 8882 2545, met vermelding 'onderzoek' of via www.diabetes.be/doe-een-gift

Over Wereld Diabetes Dag

In 2021 vindt de 31ste editie van Wereld Diabetes Dag plaats. Wereld Diabetes Dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie en de Wereldgezondheidsorganisatie geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Wereld Diabetes Dag vindt elk jaar plaats op 14 november, ter gelegenheid van de geboortedag van Frederick Banting. Samen met Charles Best stond hij aan de basis van de ontdekking van insuline nu bijna 100 jaar geleden. Meer informatie hierover kan je hier vinden. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer. Sinds 2007 is Wereld Diabetes Dag officieel erkend door de Verenigde Naties.

Fast facts

. ​ ​ ​ ​ ​ ​ 500 000 Vlamingen met diabetes (5% type 1, 95% type 2)

· ​ ​ ​ ​ ​ ​ Elke 17 minuten een nieuwe diagnose 

· ​ ​ ​ ​ ​ ​ 1 op 3 mensen met diabetes zonder diagnose

· ​ ​ ​ ​ ​ ​ 6 op 10 kent iemand met diabetes

· ​ ​ ​ ​ ​ ​ Vlaming niet geslaagd voor diabeteskennis: 4.9/10

· ​ ​ ​ ​ ​ ​ 86% Vlamingen wil meer onderzoek naar diabetes

. ​ ​ ​ ​ ​ ​ De Diabetes Infolijn ontvangt gemiddeld 20 oproepen per dag

 

www.diabetes.be

[email protected]

 

Noot voor de redactie

Indien u ​ een recensie-exemplaar wenst te ontvangen van het boek “111 vragen over diabetes” (Borgerhoff & Lamberights) ,dan ​ kan u dat gratis opvragen bij Kim Van Kerckhoven - [email protected]

 


 


 

 

 


Perscontact

Mieke Demeulenaere, PeppeRmint ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 

[email protected]

M : +32 (0)471 44 62 07

Paul Deleye

Algemeen Directeur, Diabetes Liga vzw

[email protected]

M : +32 (0)472 85 64 49

 

Over Diabetes Liga

De Diabetes Liga is een onafhankelijke organisatie die informeert, connecteert en mobiliseert. De werking richt zich specifiek op het verspreiden van kwalitatieve informatie, behartigen van de belangen van mensen met diabetes, en creëren van een netwerk en ervaringsuitwisseling rond diabetes. In opdracht van de Vlaamse overheid werkt de Diabetes Liga ook aan een betere preventie van type 2 diabetes. Ons netwerk bestaat uit meer dan 30.000 sympathisanten: mensen met diabetes en hun familie, professionals in de diabeteszorg, en personen die een verhoogd diabetesrisico lopen. Meer informatie: www.diabetes.be.

Neem contact op met

Ottergemsesteenweg 456 9000 Gent |

T (+32) 09 220 05 20

[email protected]

www.diabetes.be